Újra együtt

Szeged a borértők városa - mediterrán pezsgés tavasztól őszig

Kedves Szegediek, Kedves Vendégeink!

Ismét eltelt egy év, eljött a szeptember, és megnyitjuk a Bor teret, mely idén is a pezsgő szegedi fesztiválnyár záró rendezvénye.

Igyekszünk becsempészni a Dóm tér egyedi hangulatú környezetébe dicső múltunk egy szeletét, hogy méltó módon fogadhassuk a közönségünket. Az őszi bormustra idei kiállítása egy 1900-as évek derekán üzemelő, korhű szegedi kocsmabelsőt varázsol fesztiválunkra. A kocsmában és a hozzákapcsolódó plakát kiállításon kiemelt hangsúlyt szántunk a szikvíz készítés történetének, illetve a bor és a szóda sokszínű kapcsolatának. A szikvíz készítés szegedi története egybeforrt a Bánffi család nevével, akik százhat éve, 1907. óta állítják elő városunkban ezt az egyedülálló hungarikumot, aminek fogyasztása észrevétlenül mindennapjaink részévé vált.

Bemutatjuk és időtöltésnek ajánljuk a korszak népszerű kocsma sportját, a sakkot, melynek szintén szép és méltó hagyományai vannak Szegeden. Papp Petra nemzetközi nagymester közreműködésével sakk szimultánon mérhetik meg tudásukat a vállalkozó szellemű kilátogatók.

Rendezvényünk fővédnöke Dr. Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Apátság főapátja. Vendégünk lesz még az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) alelnöke Háberné Fekete Ibolya, kinek meghívását azért tartottuk fontosnak, mert a CEUCO küldetésében megfogalmazottak azonosak a mi céljainkkal: „Megvédeni, átörökíteni az ősök által ránk hagyott termékeket és bemutatni, megismertetni, felhívni a figyelmet egy-egy régió, ország hagyományos ételeire, konyhaművészetére, értékes gasztro - kulturális örökségére, mindezzel a globalizáció nem kívánt hatásait ellensúlyozni.”

Rendezvényünkre hatvan kiváló termelő hozta el pincészetének büszkeségeit. Régi barátaink mellett idén is csatlakoztak új, Szegeden még kevésbé ismert borászatok.
Jöjjenek ki a Bor térre, kóstoljanak finom borokat, élvezzék a nyári nap utolsó sugarait és mikor vasárnap éjjel zárásképp felcsendül az Il silenzio, tegyék el ezeket a szép pillanatokat a téli, hideg napokra.

Jó szórakozást kíván mindenkinek:
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Városkép Kft. Csapata

Programok

szeptember 18. szerda
Időpont BMW C-Mobil színpad ÁRKÁD Szeged színpad Időpont
    Peter and Pan 16:00
17:30 Szüreti felvonulás a Széchenyi térről   17:30
18:30 Megnyitó    
18:45 Üllési Fonó-Rozsdamaró zenekar: Szegedi szüret Wolf Kati 19:30
19:00 Szüreti tánc Remaque All Stars 22:00
20:30 Gypo Circus    
23:30 Mátó Mátyás tárogatón játszik    
szeptember 19. csütörtök
  BMW C-Mobil színpad ÁRKÁD Szeged színpad  
17:00 Badár Sándor Beata Mundi 16:00
19:00 Fényes Szabolcs est Vajda Júliával Zongoristák klubja - Vágó Tibor 18:00
23:00 Docpiano Band Salsa Juanita 21:00
    Il silenzio - trombitán játszik Koszti Sándor trombitaművész 24:00
szeptember 20. péntek
  BMW C-Mobil színpad ÁRKÁD Szeged színpad  
10:30 Autómentes nap megnyitó Csiga Duó 11:30
11:30 Az Arany János Általános Iskola műsora Dodgem zenekar 14:30
13:00 Akropolisz Táncszínház Bihari Gellért 18:00
13:30 A Grimmbusz Színház gyermekműsora Rambling Blues 20:30
16:00 Mayor's Band Pató Pál Project 23:00
19:00 Zongoristák klubja - Blahó Attila jazz-zongoraművész    
21:30 Szabó Balázs és az Accord Quartet    
24.00 Il silenzio - trombitán játszik Koszti Sándor trombitaművész    
szeptember 21. szombat
  BMW C-Mobil színpad ÁRKÁD Szeged színpad  
13:30 Várkonyi Tibi és Székely Era A Délalföldi Művészeti Kör tagjai vidám borverseket, bordalokat adnak elő 18:00
17:00 Adai Dobosok Klubja Babos Gyula, Kurina Kornél - jazz gitár duó 21:00
19:00 Honeybeast acoustic Storyville Jazz Band 23:00
22:00 „Görög Szigetek” - zenei körutazás Görögország szigetvilágában    
24:00 Il silenzio - trombitán játszik Koszti Sándor trombitaművész    
szeptember 22. vasárnap
  BMW C-Mobil színpad ÁRKÁD Szeged színpad  
11:00 Hóra Kisebbségi Hagyományőrző Összművészeti Fesztivál Hagyományőrző csoportok bemutatkozása 12:00
11:30 Hagyományőrző csoportok bemutatkozása Csongrád megyei cigány amatőr képzőművészek kiállítása 15:30
16:00 Jankov Gyöngyvér örmény dalokat énekel Deszki Dukátok 16:30
17:00 Tessedik Táncegyüttes Kamaracsoportja (Szarvas) Gyorgyev Bránimír - délszláv táncház 18:00
18:45 Tombolasorsolás Jankov Gyöngyvér bolgár dalokat énekel 20:00
19:00 Román nemzetiségi önkormányzatok tánccsoportja    
21:30 Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band    
24:00 Il silenzio - trombitán játszik Koszti Sándor trombitaművész    
 

"A szóda már civilizáció"

„A szóda már civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.”
(Márai Sándor: Magyar borok, 1941)

Az idei esztendőben a Dóm téren megtekinthető kiállítások középpontjába a szódavíz és a bor meglehetősen sokszínű kapcsolatát állítottuk. Az ipari forradalmak korában oldódott meg a mesterséges ásványvizek létrehozásának problémája, a 18–19. század fordulóján pedig sorra nyíltak meg az európai kontinensen a szódavíz előállítására szakosodott üzemek. Annak ellenére, hogy a fröccs kialakulásához számos legenda kapcsolódik, maga az elnevezés csak 1890 után terjedt el szélesebb körben Magyarországon. A 19–20. század fordulóján hamar népszerűvé vált, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy híres íróink közül többen (pl: Krúdy Gyula, Bródy Sándor stb.) előszeretettel örökítették meg műveikben. A vendéglátás sokféle fröccsöt tart számon, sőt napjainkban is születnek újabb és újabb változatok. A kiállítás Bánffi István magángyűjteményének a felhasználásával próbálja bemutatni a szódavíz gyártásának kellékeit, eszközeit illetve fogyasztásának sajátos tárgyi kultúráját és világát. A szódaüzemet és a hozzákapcsolódó borkimérőt egyfajta hangulati aláfestésként italozó társaságokat, szódásüvegeket és szódakészítő gépeket ábrázoló képek egészítik ki.  

A kiállítást rendezte: Dr. Mód László, Dr. Simon András, Szanka József

 

A szóda és a bor találkozása: a fröccskultúra

Annak ellenére, hogy a fröccs kialakulásához számos legenda kapcsolódik, maga az elnevezés csak 1890 után terjedt el szélesebb körben Magyarországon. Az ókori görögök már rendszeresen vegyítették vízzel a bort, és barbároknak tartották azokat, akik tisztán fogyasztották az alkoholos italt. Azt nem tudjuk, hogy kik voltak az elsők, akik először kevertek ásványvizet a borhoz. A fröccs Magyarországon a 19–20. század fordulóján hamar népszerűvé vált, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy híres íróink közül többen (pl: Krúdy Gyula, Bródy Sándor stb.) előszeretettel örökítették meg műveikben. A vendéglátás sokféle fröccsöt tart számon, sőt napjainkban is születnek újabb és újabb változatok, mint például a „góré-„ vagy a „sóherfröccs”. Márai Sándor szerint magánember nem tud fröccsöt készíteni, a szóda és a bor helyes arányát, vegyítési technikáját csak és kizárólag szakavatott csaposok képesek elkészíteni. 

Sakk szimultán Papp Petrával

Szeptember 21. 11.00 és 15.00

Az idei Bor tér nem csak kulturális és gasztronómiai élményeket ígér, hanem egy sporteseményt is tartogat. Szeptember 21-én 15.00 órától a Dóm téren kialakított helyszínen a szegedi Papp Petra, női nemzetközi nagymester ad 30 táblás szimultánt. A versenyre bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, rendelkezik a megfelelő sakktudással.

A jelentkezés feltétele az alábbi kvíz letöltése és minél több helyes válasszal történő visszaküldése az info kukac varoskep.szeged.hu címre.

11 órától egy előversenyre is sor kerül, melynek az 1-3. helyezettje már biztos résztvevője lesz a délutáni sakk fiesztának. 

A legjobb hat sakkozó Herpai József „SAKOCA - Sakk-könyv kezdőknek” című könyvével térhet haza. A fődíj egy sakk-torta a Harmónia Cukrászda és Kávézó (Szeged, Csaplár Benedek utca 10.) jóvoltából. 

Hóra Kisebbségi Hagyományőrző Összművészeti Fesztivál

szeptember 22. vasárnap

A Hóra Színház és Programiroda Kulturális Egyesület 2013. szeptember 21-22-én rendezi meg a “Hóra Kissebségi Hagyományőrző Összművészeti Fesztivál”-t a szegedi Dóm téren a Bortér rendezvénysorozatán belül. Az ötnapos fesztiválzáró borünnep rangos zárásaként olyan kissebségi, nemzetiségi csoportok, szólisták lépnek fel, akik dalaikkal, táncaikkal bemutathatják azt a színes palettát, amiben, akikkel  mindennapjainkat éljük – szinte észrevétlenül. A zenés- táncos bemutatókat egy képzőművészeti-, festészeti kiállítás teszi teljessé.

Fő támogató: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

 

Kapcsolódó programok

Autómentes Nap 
Somogyi-könyvtár előtti terület, szeptember 20. 

Színpadi programok, vetélkedők, ügyességi versenyek, kerékpáros bemutatók és még számos érdekes program várja a kilátogatókat. 

PowerTech ÁRKÁD Racing
Huszár Mátyás rakpart, szeptember 21. 

Egész napos versenyautó bemutató, kiváló autókkal (BMW, Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer EVO, Lada VFTS ) az autósport ezernyi válfaját bemutatva (drift, rally, autocross, gokart, pálya autó, streetfighter)
A rendezvény ingyenesen megtekinthető, az autók beszállókártya vásárlása esetén kipróbálhatók. A beszállókártyákból befolyó összeg egy része a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt támogatja.  

Őszi Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban

szeptember 20-22.
Kiállítások
A „Képek a múltból” című kiállítás – a teljesség igénye nélkül válogatott – dokumentumai által betekintést nyerhetnek a szegedi vízellátás és csatornázás múltjába. Természetesen az állandó kiállítások – a szikvíz, valamint a fizika története – is várják az érdeklődőket.
Koncert
Szeptember 22-én 15.00 órakor a Király-König Péter Zeneiskola tanulóinak koncertje színesíti a rendezvényt.
A Szent István téri víztorony nyitva tartása:
Szeptember 20.                9.00 - 17.00 óráig
Szeptember 21. és 22.    10.00 – 17.00 óráig        
A belépés ingyenes!

 

Szent Gellért Fesztivál 

2013. szeptember 20., péntek
19:30 Dóm - I. Szimfonikus koncert

Szegedi Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Gyüdi Sándor, Robert Christian Bachmann
Robert Christian Bachmann: Hommage (ősbemutató)
Anton Bruckner: VIII. szimfónia (C-moll)

2013. szeptember 21., szombat
19:30 Dóm - I. Kamarakoncert

Stadler Quartet (Salzburg)
Ludwig van Beethoven:
F-dúr vonósnégyes (op. 18/no.1.)
A-moll vonósnégyes (op. 132.)
Az eredeti művek mellett három fiatal zeneszerző újraértelmezései is előadásra kerülnek a koncerten.

2013. szeptember 22., vasárnap
19:30 Dóm - II. Szimfonikus koncert

Szent Gellért Akadémia
Vezényel: Robert Christian Bachmann, Yoon Kuk Lee
Szólisták: JOON-HO Shim (cselló),Youngji Ahn (fuvola)
Intrada
Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr fuvolaverseny (KV313)
Franz Joseph Haydn: C-dúr csellóverseny (Hob. VIIb:1)

2013. szeptember 23., hétfő
17:00 - Tudományos előadás - Klebelsberg Terem, Gál Ferenc Foiskola

Prof. Dr. Párducz Árpád: Zeneterápia –remények és tények
Prof. Dr. Janka Zoltán: Kedélyhullámzás és alkotóerő zeneszerzők körében

19:30 - II. Kamarakoncert - Klebelsberg Terem, Gál Ferenc Főiskola

Szólisták: Madai Zsuzsanna (fuvola), Vámosi-Nagy Zsuzsanna (fuvola), Joon-Ho
Shim (cselló), Youngji Ahn (fuvola), Marisol Lee (hegedű)
Claude Debussy: Syrinx szólófuvolára
Robert Christian Bachmann: ULURU Invocation V szóló fuvolára (ősbemutató)
Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit szóló csellóra (BWV1009)
Wolfram Wagner: Három Capriccio (1989) szólófuvolára
Ákos Lustyik: AsunCión AnTiprotóniCa szólófuvolára
Johann Sebastian Bach:
A-moll Partita (BWV 1013) szólófuvolára
D-moll Partita (BWV 1004) szólóhegedűre

2013. szeptember 24., kedd
Hang és kép installáció
10:00-18:00 Dóm: Robert Christian Bachmann: XULURU – work in progress

19:30 Dóm - III. Szimfonikus koncert
Szent Gellért Akadémia
Vezényel: Robert Christian Bachmann, Yoon Kuk Lee
Szólista: Marisol Lee (hegedű)
Ludwig van Beethoven: „Prométeusz teremtményei” balettzene nyitány (op. 43.)
D-dúr hegedűverseny (op. 61.)
„Eroica” III. szimfónia (op. 55)

A FESZTIVÁL VÉDNÖKE
Dr. Kiss-Rigó László, megyéspüspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye
INFORMÁCIÓK
„Régió-10” Kft., 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
Tel.: +36/62/710-500, e-mail: info@regio10.hu
web: www.szentgellertfesztival.hu


JEGYEK KAPHATÓAK
A koncertek előtt a helyszínen, illetve aC & T Hungary Kft. Utazási Irodában
(6720 Szeged, Dugonics tér 12.)

Töltse le programfüzetünket

Borászok

1. Mentő
2. Biztonsági szolgálat
3. Nagy Fa Tál Konyhája
4. Bárdos és Fia Pincészet
5. Balla Géza, Ménes, Arad-Hegyalja
6. Áts Károly, Tokaj-Hegyalja
7. Tokaji Borok, Hollókői József Pincészete
8. Nemes Kemencés Kenyérlángos
9. Balázsházi Kolbász
10. Varga Pincészet
11. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft.
12. Erdélyi Kürtöskalács
13. Információ és Pohárárusítás
14. Sidewayz
15. Mayer Pince, Villány
16. Jólax Vendéglő
17. Soma Borpince, Zánka, Szentantalfa
18. Ászok Borház, Tokaj
19. Tokaji Pálinka Manufaktúra
20. Fröccshajó
21. Makra Lángos-Ház
22. Csodaszarvas Kolbász
23. Csavart fagyi
24. Chips
25. Vylyan Pincészet
26. Tóth József Pincészete
27. Hollókői Mihály Pincészete
28. Gasztro-Csücsök
29. Mestrineli Oenopolium, Szekszárd
30. Imre Pincészet, Badacsony
31. Kovács Borház, Hajós
32. Ujvári Pincészet, Szeged-Kiskundorozsma
33. Spriccer kiállítás
34. Óriás palacsinta
35. Fini-Grill
36. Kolbászkirály
37. Soma Borpince, Nivegy-Völgy
38. Radó Pince, Pécs
39. Linbrunn Pincészet
40. Koch Borászat
41. Levendula Pince
42. Bodor László, Csongrád
43. Gedeon Birtok, Izsák
44. Pannon Tokaj Pincészet
45. Mátrai Laczkó Borászat
46. Virághegyi Bor, Szekszárd
47. Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj
48. Babits Pincészet, Tokaji Borvidék
49. Kunvin Borászati Kft.
50. Agancsos Pincészet, Villány
51. Fekete Pince, Somló-Hegy
52. Dula Pincészet
53. Sajtház
54. Lelovits Tamás, Villány
55. Sümegi és Fiai Pincészet
56. Dobosi-Stier Pincészet, Badacsony
57. Frittmann Borászat
58. Ősi Pincészet, Villány
59. Polgár Pincészet
60. Eszterbauer Pincészet
61. Disznókő Pincészet
62. Fekete Borpince, Szekszárd
63. Harmatrázó Pálinkaház
64. Petrény Pincészet
65. Bortrio Pincészet, Eger
66. Bajor fahéjas mandula, mogyoró
67. Kontyos Borház
68. Vesztergombi Pince, Szekszárd
69. Ungerbauer Családi Borpince
70. Bezerics Borház, Balaton
71. Lajvér Avantgarde, Szekszárd
72. Béla Borászat
73. Maczkó Róbert, Villány
74. Dúzsi Pincészet
74,5 Franc-Oliver konoba
75. borászportál.hu
76. Budányi Pincészet, Tokaji borok, borkülönlegességek
77. Vinatus Pince
78. Birkás Bor-És Pálinkaház, Izsák
79. Sajtkészítők Kézműves Céhe
80. Gregorián Pince, Szentgyörgy - hegyi és Badacsonyi borok
81. Tringa Borpince, Szekszárd
82. Tokajicum Borház, Tarcal
83. Varsányi Lajos Pincészete
84. Font Pincészet
85. Brunyai Családi Pincészet
86. Kiss Pincészet, Eger
87. Júlia Pincészet
88. Istvándy Pincészet
89. Mészáros Pál Borház és Pince, Szekszárd

Kézművesek

90. Üveggravírozás
91. Ékszerek
92. Kézműves lámpák
93. Fajáték, dísztárgy
94. Hűtőmágnes
95. Tiffani termékek
96. Ásványékszer
97. Préselt Virág ékszerek
98. Mindigszappan
99. Mézkuckó
100. Vidorka
101. Selyemfestés
102. Gyöngyékszerek
103. Bán György népi hangszerkészítő
104. Ajándéktárgy
105. Mézeskalács, szőttesek
106. Üvegékszerek
107. Garai Kerámia
108. Pipitér pólók
109. Bőrdíszmű
110. Garamvölgyi Édesség
111. Kovácsolt termékek
112. Körhinta

Térkép

Térkép letöltése